מאת: נורית פלתר – כתבה מתוך "ידיעות אחרונות" 29/10/06
בדיקה שנערכה ברוב הערים בארץ מעלה: רבים מקווי הביוב סדוקים, והזוהמה דולפת למי התהום, בעיה נוספת: הצינורות מיושנים, ומי שתייה רבים הולכים לאיבוד, משרד הפנים מתריע: מדובר בפצצת זמן.
בורות הניקוז ברחוב שלכם מציפים מדי פעם את הכביש במי ביוב מצחינים? האסלה שלכם בבית עולה לפעמים על גדותיה כתוצאה מחדירת מי ביוב מסתוריים? העירייה שלכם אשמה. כך טוען משרד הפנים המאשים עשרות עיריות ורשויות ברחבי הארץ בטיפול לקוי בקווי הביוב ובמי השתייה.
ראש מנהל משק המים ברשויות המקומיות, שלמה דולברג, אומר כי מנתוני משרד הפנים עולה שצנרת המים והביוב ברוב הארץ היא בת 35 שנה, מיושנת, דולפת , מסכנת את מי התהום וגורמת לבזבוז מים.
"מדובר בפצצת זמן אקולוגית", מתריע דולברג וטוען כי רק הוצאת ניהול משק המים מידי הרשויות והעיריות תפתור את הבעיה.
לטענתו, במקום להשקיע בצנרת את הכסף שמקבלות העיריות מהאזרחים על השימוש במים הן מעבירות אותו לצרכים שונים לגמרי. גורם נוסף שניזוק, חוץ מהאזרחים, הוא חברת מקורות, שבמקרים רבים לא מקבלת מהעיריות כסף בעבור המים שהיא מספקת.
בבדיקה נמצא כי 372 קילומטרים מקווי הביוב של ת"א הם בני 30 ויותר. מדובר בכ- 20% מכלל קווי הביוב בעיר. השנים עשו את שלהן: חלק מהצינורות נסדקו, ודולפים מתוכם מי ביוב אל מי התהום. כתוצאה מכך המים שאנחנו שותים עלולים להזדהם. בחלק מהמקרים גורמת הדליפה לצחנה איומה, העולה אל פני השטח ומטרידה את דיירי האזור."התופעה הזאת מסכנת את מרבית אזרחי הארץ, ואף אחד לא צריך להשלים עימה", אומר דולברג. בעיה נוספת: עיריות רבות לא מעבירות כסף לטיהור השפכים.
ליקוי נוסף שנמצא בבדיקה: 200 קילומטרים מקווי אספקת המים בת"א מיושנים ודולפים. בעקבות כך נגרם בזבוז גדול של מים.
בעיה נוספת: בחלק מהערים יש סדקים בבריכות שבהן נאגרים מי השתייה, וכתוצאה מכך הולכים מים רבים לאיבוד. לדברי דולברג, בעשרות ערים ורשויות המצב דומה לזה שבת"א.
נוכח הממצאים המדאיגים החליט משרד הפנים לחייב את העיריות ואת הרשויות להקים חברות נפרדות שיטפלו אך ורק במשק המים ובמערך הביוב. ברשויות ובעיריות מתנגדים בתוקף לנהלים החדשים.
לדברי דולברג, תיקון מערך עירוני של ביוב ושל מי שתייה עשוי להימשך עד 10 שנים , אך כבר אחרי כשנתיים ניתן יהיה להבחין בשיפור.
בדיקה מעלה כי בערים שבהן הועבר הטיפול במים לחברה מקצועית המצב טוב בהרבה. מדובר בין היתר בירושלים,בראשון-לציון, בנתניה, בפתח-תקווה, בנצרת עילית, באילת, במודיעין ובמטולה.
מעיריית ת"א נמסר בתגובה:"לאחר שנים של הזנחה מוחלטת בתחום מתבצע בשנים האחרונות שיפור מהותי של תשתיות מים, הביוב והתחבורה בעלות של חצי מיליארד שקלים בשנה. העירייה החליפה עד כה יותר מ-200 ק"מ של צנרת. הלאמת משק המים בעולם נכשלה, והדרך בה מבוצע התאגוד בישראל אינה נכונה ותפגע בשירות באזרח".